Loading...
Smelterij2018-06-25T07:22:55+00:00

In onze smelterij smelten wij al het gietwerk als gegoten voor uw product.

Smelterij man gooit staal in smeltoven waar veel vuur uitkomt

Bij Gieterij Neede werken wij in onze smelterij op ambachtelijke wijze om divers gietwerk te smelten in het productieproces van uw producten. Door een goed geïntegreerde afstemming en samenwerking met al onze afdelingen, kunnen wij het smeltproces zeer efficiënt laten verlopen.

In onze smelterij smelten wij al het gietwerk als gegoten voor uw product.

Hoe werkt de smelterij?

In de smelterij smelten wij zowel grijs gietijzer (lamellair) als grijs gebonden gietwerk (nodulair gietijzer), evenals alle mogelijke vormen van gerelateerde legeringen. Alle andere materialen zijn op aanvraag verkrijgbaar. Onze gieterij levert de materialen volgens respectievelijk DIN EN 1561 en DIN EN 1563 voor lamellair en nodulair gietijzer, welke vervolgens in onze smelterij worden gesmolten.

Het smelten van lamellair gietijzer

Lamellair gietijzer is vrijwel de goedkoopste ferrolegering. Dit gietijzer kent diverse toepassingen in de industrie. Met name bij producten, machines en materialen waar weinig mechanische belasting bij komt kijken. Een voorbeeld hiervan zijn bijvoorbeeld tandwielkasten. Omdat dunwandige producten met lamellair makkelijker te gieten zijn, wordt het ook vaak gebruikt voor onderdelen waarbij het esthetisch aspect van belang is.

Standaard lamellair gietijzer omvat:

  • EN-GJL-200 (GG20)
  • EN-GJL-250 (GG25)
  • EN-GJL-300 (GG30)

Het smelten van nodulair gietijzer

Het smelten van nodulair gietijzer

Bij nodulair gietijzer wordt door speciale metallurgische technieken de grafiet niet in de vorm van lamellen afgescheiden maar in bolvorm (Nodulen). Nodulair gietijzer kenmerkt zich door een zeer hoge trekvastheid en elasticiteit.

Standaard nodulair gietijzer omvat:

  • EN-GJS-400-15 (GGG40)
  • EN-GJS-400-18-LT (GGG40.3)
  • EN-GJS-450-10 (GGG40 / 50)
  • EN-GJS-500-7 (GGG50)
  • EN-GJS-600-3 (GGG60)
  • EN-GJS-700-2 (GGG70)

Vastgestelde kwaliteitsaanduidingen

De kwaliteitsaanduidingen bij het smeltproces worden hierboven aangegeven als bijvoorbeeld EN-GJS-450-10, EN-GJS-600-3 of EN-GJS-700-2. Ook bekend met de aanduiding GGG40/50, GGG 50 of GGG 70. Gieterij Neede levert seriegietwerk van 100 kg stukgewicht, maar ook handvormgietwerk van een ton of meer aan stukgewicht.

Aangezien in onze smelterij diverse legeringen worden gegoten en gesmolten, wordt het materiaal aan de hand van vooraf vastgestelde smeltvoorschriften geproduceerd. Om de juiste chemische samenstelling te kunnen garanderen, wordt nadat het materiaal volledig gesmolten en gemengd is, een analyse van het smeltproduct gemaakt. Indien nodig kunnen wij hieraan nog correcties aanbrengen. Tijdens het gieten zelf ondervindt het product nog een behandeling, om vervolgens met voldoende enten de juiste mechanische eigenschappen te krijgen in het gietstuk.

Heeft uw product nog meer bewerkingen nodig?

Afhankelijk van uw vraag of behoefte, kunnen wij een totaalpakket aan gietwerk aanbieden, waarbij uw product onder één dak van ontwikkeling tot eindproduct afgewerkt kan worden. Misschien heeft u ook behoefte aan het assembleren van uw product of kunnen we deze in de afwerking draaien en frezen. Naar wens kunnen wij uw product ook gebruiksklaar maken met coating in onze spuiterij.

Heeft u een opdracht of wilt u meer weten?

Dan kunt u contact met ons opnemen of een offerte aanvragen.
Heeft u advies nodig? Het is dan sneller om ons te bellen en uw vraag aan ons voor te leggen.

Naar contactpagina
Vraag offerte aan